Радионице

Дванаести Ноћ истраживача

Радионице

Дванаеста Ноћ истраживача

Година за нама је била по много чему неочекивана, а понајвише са научне стране, 2020. година и глобална пандемија ЦОВИД-19 остаје доминантна тема и у 2021. Претходно издање Европске ноц́и истраживача 2020. у Србији покривало је ову тему и појаву првих вакцина, времен је да анализирамо шта се у међувремену дешавало и где су стигла истраживања, међутим не само ВОВИД-19 него и климатске промене, енергетска ефикасност, храна, транспорт велики су изазови који нас очекују у наредном периоду. Како ц́е се наука носити са овим у наредним годинама? У овогодишњем издању Европске ноћи истраживача ангажовац́емо научнике након научених лекција 2020. године да покажу шта ц́е се дешавати у њиховим областима у наредним годинама.

Након 2020. године у којој су направљене велике промене у првобитном плану и одржавања догађаја у онлајн окружењу, 2021. године, желимо да се Европска ноћи истраживача врати публици на „традиционалан“ начин и да понуди велики део садржаја у директном контакту између публике и научника. Имајуц́и у виду савете представника Европске комисије и Извршне истраживачке агенције, тим Европске ноћи истраживача из Србије примениц́е све препоруке на овогодишњој манифестацији Европска ноц́ истраживача. Узели смо у обзир лекције научене у последњих 11 издања Европске ноћи истраживача у Србији и идентификовали најбоље праксе које се уклапају у овогодишње издање, а даље у Хоризонт Европе.

Знајуц́и да ЕУ кроy програм Хоризон 2020 финансира само најбоље истраживачке и иновационе пројекте, који стварају знање за добробит друштва, пројекат РеЦонНеЦт Рестарт 3.0 има крајњи циљ – да идентификује и повец́а јавно признање оних изузетних истраживача, који су задужени за водец́и друштвени напредак према програму Хоризонт Европе и стимулише промоцију истраживачке каријере међу младим ученицима и студентима који ц́е преузети примат у предстојец́им оквирним програмима ЕУ.

текст преузет са сајта https://www.nocistrazivaca.rs/