ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА

Минијатурне посуде

Home / Вести / ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА
ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА

Од неолита па до данас посуде од печене глине саставни су део живота људи. Музеји чувају посуде и велики број делова посуда које су наши далеки преци умели да израде ручно или на витлу – грнчарском точку. Посуде су обликовали од земље, глачали их глачалицама од кости или камена, и украшавали ноктима или танким гранчицама. Направљену посуду, прво би осушили на сунцу, а потом би је пекли у ватри.

Посуде кроз историју разликујемо по врсти и боји земље од које су на направљене, по начину печења и украшавања и по временском периоду у коме су настале.

У археолошким збиркама Народног музеја у Лесковцу чувају се минијатурне посуде – за које се претпоставља да су играчке од керамике, висине до 6 до 7 цм. Обликоване по узору на посуде употребљаване у свакодневном животу. Издвајамо играчке које је израђивао мајстор и оне које су деца сама правила, о чему сведоче отисци њихових малих прстију. Овај облик игре кроз прављење минијатурних посудица, осим забавне, има и развојну функцију.

Ми смо вам припремили и видео у коме вам наши дугари Коста и Тара објашњавају како да и ви сами направите мале посуде. Припремите мало пластелина, глине, а они храбрији могу употребити и блато и игра може да крене!

Видео са упутство израде посудица можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Извор: Смиља Јовић, Јулијана Пешић, Владимир Стевановић, Владимир Стојановић, Тајне археолошких депоа – археолошке аквизиције, Народни музеј Лесковац, Лесковац, 2017, 34-53.