ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА

НАПОГОРЕ

Home / Вести / ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА
ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА

Данас је међународни дан детета, а ми га обележавамо новом причом о старим играма, и желимо да вас упитамо да ли се сећате астрагала? Данас се играмо игре која можда помало подсећа на игру астрагалима, мада нама делује нешто захтевније и теже.

Данашњу игру играле су најчешће девојчице, и то у групи од пет. Све што им је било потребно за игру јесте пет глатких каменчића, коштица шљива или пет малих животињских зглобних костију. Најкрупнији каменчић би одвојиле и њега назвале „купац“ и обојиле би га у црвено.

Правила игре су следећа:

Девојчице поседају у круг једна до друге. Прва би узела „купца“ у шаку тако што би га држала са три прста десне руке, док би осталим ухватила каменчић. Тада би купца избацила у вис, а други камен на земљу. Њен задатак је да покупи камен са земље док купац пада надоле, и онда је потребно да истом шаком ухвати и купца. Уколико успе да оба каменчића ухвати онда је то „напогоре“, уколико не онда је она „изгорела“. Следећа за њом узима купца и два каменчића и то је „ на по две“, следећа ради са три каменчића, она за њом са четири („на по све“).  Када су сва четири каменчића у оптицају, смањује се по један док не остане само један каменчић и тај део игре се зове „на по мали“.

Следи други круг игре који се назива „мењка“ – опет се купац избацује у вис и опет се каменчић баца на под, међутим сада се каменчић мења другим док је купац још горе.

Последњи круг игре назива се „баба“. Баба се овако прави: рашири се палац и велики прст леве руке a кажипрст пребаци преко великог, те се на земљи направе „врата“. Играч узме све коске или каменчиће, купца баци високо, а остале коске испред врата, па опет ухвати купца. Сад је девојчица дужна да, бацајући увис купца, претера све оне коске једну по једну кроз врата. Узима поново све коске и баци исто онако пред врата и купац ухвати, али сад је важно како ће протерати бабу кроз врата. Супротна страна тад одређује бабу, коску или камен, који се налази у најнезгоднијем положају. Обично суиграч одреди за бабу камен који се скоро додирује са другим, а притом играч не сме да дотакне други камен или коску. Ако протера бабу, она је добила, „направила“ једну бабу, и почиње другу од почетка, као што је описано. У противном, све што је направила, ако бабу није протерала, пропада, па је упућена да почне испочетка. Кад нека направи три бабе, настаје „гребење“. Побеђена страна стави на земљу десну руку и рашири прсте. На крају прстију ставе по каменчић, а победник баца купац увис, удара по руци побеђену страну, изговарајући: „баб“, „баб“ и хвата и купца ону коску што је при врху прста на земљи.

Мало компликовано, зар не? Не брините, ту смо ми. Наставите да нас пратите јер ћемо ускоро организовати једно велико дружење где ћемо играљди све описане игре заједно!