ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА

Зујалице

Да ли се сећате шта су жетони?

Описали смо их као мале, пљоснате округле плочице које су неретко имале по једну, две или више рупица, па подсећају на данашњу дугмад.

Рупице на жетонима имале су посебну намену у игри зујалице коју данас представљамо.

Кроз рупице жетона би се провукао двоструко пресавијени канап чији би крајеви били везани. Канап би био провучен тако да се на његовој средини нађе жетон. На крајеве би се кроз канап провлачили прсти и њима би се канап окретао. Потребно је канап окретати брзо и нагло га затегнути. Оваквим потезом жетон  би се окретао око своје осе, а наглим затезањем производио би се звук.

У збиркама Народног музеја у Лесковцу чува се неколико примерака жетона са рупицом коришћених за ову игру. На фотографили је представљен жетон за игру, пронађен на археолошком локалитету Хисар приликом ископавања 2005. године. Направљен је од дела земљане посуде, а украшен је уском траком тамномрке боје и припада средњем веку.  

Позивамо  Вас да направите сами своју зујалицу. Фотографишите је или уснимите своју игру, а ми ћемо најбоље примере објавити.

Извор: Смиља Јовић, Јулијана Пешић, Владимир Стевановић, Владимир Стојановић, Тајне археолошких депоа – археолошке аквизиције, Народни музеј Лесковац, Лесковац, 2017, 34-53.