Моравци и Французи - браћа по оружју (1916-1918)

Моравци и Французи – браћа по оружју (1916-1918)

Пројекат је рeализован новембра 2018. године у Културном центру Србије у Паризу. Аутори пројекта су Мира Ниношевић и Верољуб Трајковић.
Основна идеја аутора је да пројектом МОРАВЦИ И ФРАНЦУЗИ – БРАЋА ПО ОРУЖЈУ (1916–1918), УСПОМЕНЕ И ПРИЧЕ ИЗ РАТА подсети јавност на братство српских и француских ратника исковано у ратном вихору, о жртвама које су Французи и Срби поднели за ослобођење Србије и дела Балкана у Великом рату.

Пројекат предвиђа реализацију изложбе и израду публикације на исту тему у организацији Народног музеја у Лесковцу. Намера је да се кроз успомене и приче обичног војника, и француског и српског, представи и други аспект Великог рата: свакодневни живот војника ван рова језиком учесника забележеним у ратним дневницима, њиховим белешкама, дописним картама, на фотографијама; приче о осећањима, сновима, дружењу у најзанимљивијим догађајима; о сусретима француских војника са житељима ослобођених градова 1918. године: Врања, Лесковца, Ниша, Беле Паланке, Пирота, Књажевца, Зајечара, Бора; прича о жутом цвећу и «Бон журу», која је прешла у легенду итд. „Моравци и Французи, браћа по оружју УСПОМЕНЕ И ПРИЧЕ ИЗ РАТА (1916-1918)“ је трећа изложба којом Народни музеј Лесковац уз покровитељство Града Лесковца и Министарства културе и информисања доприноси обележавању стогодишњице завршетка Великог рата.

Изложбу је отворио градоначелник Лесковца др Горан Цветановић.
Међу посетиоцима изложбе нашао се и адмирал француске војске у пензији Анри Лакај, чији је отац ратовао са Србима и преносио му приче о њиховој патњи и јунаштву.