Гостујућа изложба

ИЗЛОЖБA „ХРИСТИФОР ЦРНИЛОВИЋ - ПРЕДМЕТИ ИЗ ЛЕСКОВЦА И ОКОЛИНЕ“

ИЗЛОЖБA „ХРИСТИФОР ЦРНИЛОВИЋ – ПРЕДМЕТИ ИЗ ЛЕСКОВЦА И ОКОЛИНЕ“

У галерији Народног музеја у Лесковцу синоћ је отворена изложба „Христифор Црниловић – предмети из Лесковца и околине“ којом Етнографски музеј у Београду гостује у Лесковцу.

Изложбом „Христифор Црниловић – предмети из Лесковца и околине“, кустоси Маја Марјановић и Јелена Туцаковић подсећају на колекционарски подвиг ентузијасте чије се истраживање и прикупљене грађе делом односило и на етнографско наслеђе наше области. „Сакупљајући предмете Црниловић је трагао за репрезентативним примерцима народног стваралаштва. По формалном образовању сликар, а по животном опредељењу самоуки етнолог, трагао је за лепотом предмета, али с тежњом истицања културних одлика“ – каже Маја Марјановић.

Изложба приказује фотографије и предмете које је Црниловић прикупио боравећи и проучавајући живот у Лесковцу и његовој околини између два светска рата. На изложби су изложени предмети попут капе ручник, дечјих кошуља, дрвених украса, грнчарије, фотографије екстеријера и ентеријера кућа у Лесковцу. Неки од предмета су по први пут изнешени из депоа Манакове куће, у којој се чува збирка заоставштине Христифора Црниловића.

У Етнографској спомен-збирци Христифора Црниловића, која је 1963. године поверена Етнографском музеју налази се 179 предмета прикупљених у Лесковцу, Власотинцу и околним селима. Својим радом, Црниловић је допринео очувању културног наслеђа, сакупио мноштво грађе за даља истраживања и сачувао значајне податке који су комплементарни подацима из збирки музеја у Лесковцу, Нишу, Врању и Пироту.