Гостујућа изложба

ИЗЛОЖБА СЛИКА "ВРЕМЕ ТРАГАЊА И ТРАЈАЊА"

ИЗЛОЖБА СЛИКА “ВРЕМЕ ТРАГАЊА И ТРАЈАЊА”

У Галерији Народног музеја у Лесковцу, синоћ је отворена изложба слика Мирјане Денков под називом „Време трагања и трајања“.

Изложба слика „Време трагања и трајања“ приказује слике и цртеже настале у процесу промишљања о отвореним питањима на нивоу савременог живљења и суочавања са архитектуром сећања и свеобухватном генезом цивилизацијског наслеђа које аутор исчитава као време трагања и трајања.

Изложбу је отворила Јасмина Златковић, историчар уметности, која је истакла да Мирјана Денков путем јасне линије и чисте, експресивне боје снажно изражава своја осећања, своја промишљања и на тај начин пружа сведочанство о времену у коме ствара и поставља универзална питања чији су одговори уткани у нама самима, као и у основним ликовним елементима. Она додаје да уметница попут божанства, ствара свој ликовни свет – микрокосмос који функционише мимо појавног простора, али подстакнут њиме. На послетку, та два космоса заједно коегзистирају и интерагују у непрекидном дијалогу.

Мирјана Денков, дипломирани је сликар. Сликарство је завршила на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Милице Стевановић, 1986. године. Код истог професора завршила је постдипломске студије 1990. године. Добитник је великог броја награда међу којима су и награда за мозаик из фонда ФЛУ и награда „Петар Лубарда“ за сликарство. Члан је УЛУС-а.