КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

Глава прстена са представом Пана

Home / Вести / КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ – Глава прстена са представом Пана

Музејски фондови широм света чувају најзанимљивије тајне и приче. Много је мистичних предмета које кустоси покушавају да дешифрују, а много је и оних који једва чекају да своју причу поделе са нама.

Такав је случај са данашњим предметом. Данас говоримо о глави прстена за занимљивом декорацијом – представом Пана у игри са јарцем.

Пан је божанство шума, вегетације, пашњака, стада и пастира. У Риму је изједначен са Фауном. Приказује се као мушкарац у зрелим годинама са брадом, људским телом, али са роговима и ногама јарца. У  рукама држи свиралу или  штап, а често је у пратњи пса или   козе. Члан је тијаса –  веселе пратње бога Диониса заједно са нимфама, силенима и сатирима. Бројне су и представе Пана у  разноврсним  жанр сценама  у игри с јарцем. Овакве сцене биле су омиљене током I и II века.

Прстен, од кога је очувана само глава, пронађен је на локалитету Мусин гроб у близини места Градашница, 1985. године. Потиче из средине II века. На глави прстена, који је био израђен од гвожђа, налази се сребрна гема (урезана представа у драгом, полудрагом камену или племенитом металу малих димензија) на којој је угравирана и инкрустрирана тамном бојом, представа Пана у игри са јарцем. Пан је приказан десно као брадати мушкарац са роговима и ногама  јарца.  Његова глава  је  окренута на лево ка јарцу, а горњи део тела са рукама на десно  У рукама држи свиралу, коју у игри, покретом,  заклања  од јарца. На геми лево  је  приказан јарац у скоку, а  иза њега се налази урезана  грана.

Прстен се чува у Античкој збирци Народног музеја у Лесковцу.