МАНОВИЛ

КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

Home / Вести / МАНОВИЛ
МАНОВИЛ

Мановил је традиционална женска хаљина ношена у црнотравској регији и израђивала се од конопљиног – пртеног платна, које је неретко било комбиновано са ланеним. Без рукава је и дубоког изреза у пределу груди. Мановили су богато украшени везом од вуне и конца.

У Збирци Одевања Народног музеја у Лесковцу, постоји тек један примерак мановила. Реч је о примерку израђеном од комбинације лана и конопље у крем боји. На њој су украси израђени комбинацијом памучног конца у тамно плавој боји и у већој мери од вуне у бордо, тегет, наранџастој, зеленој и браон боји.

Примерак који се чува у нашем музеју откупљен је од Данице Милчић, из села Малчиште, из 1963. године. Хаљину је госпођа Милчић ткала и везла ручно. Овде је реч о реконструкцији мановила која је рађена према оригиналу који се чува у збици Христифора Црниловића.

Хаљина је дужине до испод колена, без рукава је. Сечена у пределу груди. Целом дужином је опточена танком оптоком од браон вуне. Око врата се налази украс густо везен косим, косовским бодом у браон боји. На основном везу, у пределу груди, налазе се украси у зеленој, тегет, и наранџастој боји. На раменима се налазе украси у виду цик-цак веза, као и на доњем делу сукње где је вез ређи и сведенији.

Хаљина је део црнотравског комплета који се састоји из два дела: горњег – мановилила и доњег – кошуље наване „аленица“. Мановил и аленица ретки су и јединствени примери традиционалног одевања у црнотравској регији који су данас у потпуности изобичајени.