ПЕТРОВДАН

На данашњи дан

ПЕТРОВДАН

НА ДАНАШЊИ ДАН – ПЕТРОВДАН

Хладно време нас је изненадило и обележило је почетак ове недеље, ако сте се запитали зашто је тако, ми имамо објашњење.

Православни верници данас славе Петровдан – дан посвећен апостолима Петру и Павлу, првим проповедницима хришћанства. Ова двојица апостола била су најближи ученици Исуса Христа.

У народу је овај празник познат као Петровдан и за њега се везују бројни обичаји.

До данашњег дана се није кидао кукурузов клип и нису се јеле јабуке. Ујутру би домаћице умесиле тиквеник – питу са тиквама и њу носиле у цркву, заједно са петровкама, аутохтоном сотром јабука, за које се верује да су зреле и најслађе од данас. Јабуке и питу би домаћице прво раздавале „за мртве“, а потом би и оне узеле. Великим се грехом сматрало да мајка/домаћица узме прво јабуку за себе, јер би у том случају њихов деца била гурнута од средине у којој расте.

По веровању, Свети Петар је преузео вериге од Светог Саве и задо су у току Савиндана топлији дана, а око Петровдана хладнији. Стога се овај дан узима као прекретница у времену- доласком Петровдана, полако се спрема рана јесен, и крећу припреме за рад на пољима. На данашњи дан је строго забрањено радити ишта по дворишту и пољу, и започињати икакве велике и тешке послове.