КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

Медаљони са главом медузе

Home / Вести / КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ – Медаљони са главом медузе

Када нам неко каже да нешто припада античком периоду, неко ће помислити на ратове и освајања, а они романтичнији на доба хедонизма и идеала лепоте. Познато је да се у атничком периоду  посебна пажња посвећивала изгледу и улепшавању. Својим раскошним фризурама, одећом и украсима жене су показивале високи положај у друштву, а представе на одевним предметима штитиле су власника.

Античке збирке у музејима обилују предметима који указују на раскош и богатство тог доба. Данас представљамо предмет који је штитио онога ко носи, а који је плашио свакога ко би му пришао.

Говоримо о медаљонима са представом медузе. Медаљони се састоје од камеје израђене од плаво-белог опала. У белом слоју је приказано заобљено лице медузе Горгоне,  застрашујућег изгледа.

Горгона има тело жене, главу чудовишта са великим зубима и дугачким бронзаним језиком. У коси су јој уплетене змије. Људи су је се плашили, али и сами богови, јер је њен поглед свако живо биће претварао у камен. У античком свету се веровало да медаљон са главом медузе штити онога који га носи.

Медаљоне са представом главе медузе можете видети у сталној поставци Народног музеја у Лесковцу.

Добро дошли!