КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

Питос

Home / Вести / КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ
КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ – Питос

Свако ко је посетио Градску кућу није могао а да, на самом улазу у кућу, не спази две посуде изузетно великих димензија. Оне су постале права атракција и можда предмети који су скретали пажњу на себе сваком детету. Није ни чудо јер су толико велики да освајају не само својом грандиозношћу, већ и мистиком коју одају.

Пре пар дана смо их одвојили, после више од две деценије. Сада један краси Лапидаријум. Поставили смо га на постоље и осветлили, како би се његовој лепоти дивило што више људи.

Данас говоримо о питосу – великој посуди смештеној у витрини на тргу испред музеја.

Питоси су велике посуде које су израђене од печене глине. У њима су људи складиштили и чували суву храну, најчешће житарице, али и вино. Питоси који су се чували на површини земље имали су зарављено дно, док су се они са уским и полукружним дном укопавали у земљу, те је њима био видљив само обод.

Често у шали кажемо да су то први фрижидери, јер су савршено чували свежину намирница.

Питос изложен у оквиру музејског Лапидаријума, долази нам из VI века и говори нам о томе да су у селу Сијарини некада давно живели Римљани.

Дођите на отварање Лапидаријума 26.07.2021. године (трг испред музеја) у 21 час и изблиза погледајте овај питос, као и мноштво изложених споменика. Поред тога спремили смо још доста занимљивог садржаја.

Видимо се!