Занимљивости

КАКО СУ ЖИВЕЛЕ ЛЕСКОВАЧКЕ ЧОРБАЏИЈЕ?

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Да ли сте знали да су куће богатих Лесковчана у ХIХ веку одликовале једноставне фасаде, најчешће окречене у бело, са дрвеним прозорним рамовима украшеним „мушепцима/топлијама“ – дрвеним решеткама или дрвеним капцима, чије кровове красе димњаци са декоративним завршним капама?

Унутрашњост кућа красиле су таванице и долапи – у зид уграђени ормани. Дуж зидова су били „миндерлуци“ – ниске клупе за седење. У најистакнутијем углу куће, на спрату, смештена је „диванхана“ – на стубовима ношен и ограђен простор отворен прозорима према врту, обично степеником издигнута од пода.

Диванхану, миндерлук, мушепце и долап можете видети у Градској кући која се налази у улици Учитеља Јосифа 10, која је отворена за посетиоце од уторка до суботе од 12 до 16 часова.

Таванице ових кућа неретко су декорисане розетама, својеврсни украси смештени у центар плафона, да су имале сијалице, могли би смо их назвати претечама плафоњера и лустера. Нешто више о розетама и животу у градским кућама у XIX веку можете сазнати у новој сталној поставци Музеја, а уколико инсталирате и мобилну апликацију она ће вам испричати причу о розети од дрвета нађену у кући Мула-Фејзе у Подворцу.

Добро дошли!