Манифестација

МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“

МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“

У Народном музеју у Лесковцу у периоду од 9.  до 14. новембра 2020. године одржана је манифестација „Музеји за 10“. Тема овогодишње манифестације је „Музеји за једнакост: разноликост и инклузија“, а музеј у Лесковцу је за ову прилику припремио богат програм.

Током седам дана манифестације „Музеји за 10“ у Лесковцу су, поред сталних поставки, биле отворене изложбе „Пет прича“ уметника Milli2nd, изложба и ревија радова ученика ШОСО „11. октобар“ под називом „Из музејских витрина“. Манифестацију су пратиле радионице за децу и одрасле.

Почетак манифестације обележен је пригодном радионицом „Додирни прошлост“ у којој су учествовали ученици школе за образовање одраслих „Доситеј Обрадовић“, док је следећег дана организована радионица „Бако, деко, водим вас у музеј“и за крај  манифестације одржана је радионица за најмлађе „Моја књига, музејска прича“.

У оквиру манифестације отворена је изложба „Пет прича“ младог концептуалног уметника Milli2nd. Ова другачија и иновативна изложба изазвала је велико интересовање млађе публике.

Посебану пажњу изазвала је ревија радова ученика средње школе Ш.О.С.О. „11. октобар“ под називом „Из музејских витрина“. Ученици смера конфекцијски шивач, инспирисани цртежима Николе Арсеновића, израдили су осам модела народног одевања из лесковачког краја које су на ревији и прошетали. Ови радови су, заједно са радовима њихових другова са машинског, графичарског и књиговезачког подручја рада, били изложени у Ноћи музеја.

У току Ноћи музеја, организовано је вођење кроз сталне поставке музеја, у више термина, док су посетиоци могли да посете и изложбе „Пет прича“ уметника Milli2nd, као и изложбу радова „Из музејских витрина“. Програм Ноћи музеја отворила је шетња на знаковном језику кроз нову сталну поставку „Лесковац – Српски Манчестер 1878 – 1941“. Организовано је и вођење кроз поставку Градској кући, док су малишани могли да уживају у игри у Дечјем музејону.