Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - ЛЕГЕНДА О ХРАБРОМ ВИТЕЗУ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Најпознатија личност средњовековног Лесковца је витез Никола Скобаљић. О јунаштву овог хероја постоје легенде, приче и песаме. Нажалост мали је број историјских података.

Једна легенда каже да је некада давно у селу Вина живела девојка.  Једнога дана, сакупљајући сува дрва девојка се изгубила у шуми. Дуго је тражила излаз и после дуге потраге одлучила је да прати реку. Нажалост излаз из шуме није нашла, а била је гладна и жедна. Упецала је рибу скобаљ, а како није могла запалити ватру, она ју је живу појела. Риба јој је, као владар воде и дародавац живота, поклонила дете. Након неког времена родио се Никола кога је народ прозвао Скобаљић – онај који није рођен и није страдао као други. Легнда каже да Турци нису могли да поразе или ухвате Николу, те су поткупили његову куму да му спута коња док су га Турци чекали у заседи. Али је пркосни Никола успео поново да узјаше и побегне. Турци су га јурили, бацали на њега копља и буздоване, али га нису могли стићи. Никола је храбро и брзо јахао напред. Јахао је толико брзо да се његов коњ успео у небо. Од тог тренутка нико не зна где је одлетео и шта се десило са Николом. Зато нам гроб овог великог јунака није познат.

Наставите да нас пратите, сутра ћемо причати о храброј борби овог великог јунака. Да ли Ви знате још неку легенду о његовом настанку?

Будимо одговорни, останимо код куће!