Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - ПРИЧА О НИКОЛИ СКОБАЉИЋУ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Сазнали смо да о овом, за лесковачку историју значајном хероју, не постоји много историјских података. Последњих година пред пад Деспотовине, Срби су водили огорчене борбе са Турцима. Снажан отпор пружио им је управо Никола Скобаљић, властелин из Дубочице, који је Турке победио 24. септембра 1454. код места Бање (да ли је у питању Врањска или Сијарињска бања, није познато), бранећи чувени рудник сребра Ново Брдо.

Крајем исте године Никола Скобаљић је код Трепање претрпео пораз и Турци су њега и његовог стрица набили на колац.

Један од ретких писаних података даје нам Костантин Михајловић који у „Јаничарским успоменама“ даје детаљан опис ратовања турске војске у жељи да помогне одбрану хришћанства у Европи. У свом делу Костантин описује Дубочицу и Николу, где Николу ословљава са господином, титулом који су носили највећи феудалци и владари.

Ове детаље из прошлости Костантин описује овако:

„…Кад је дошао цар Мухамед у Константинову земљу на једно поље које зову Жеглигово, на граници рашке земље, чувши о људима који су били на Ситници и о другима на Дубочици или на Кислини, остао је онде четири недеље, не знајући шта да чини, на које људе да се окрене; тада они који су били на Ситници ударише јуначки на његову војску и потукоше и побише много Турака, као и знамените турске господе. После тога сам цар, дошавши са читавом својом силом, порази их крај једне планине коју називају Трепања. Причали су Турци да откад памте нису слушали о таквој бици од тако мало људи, и с таквом великом силом, говорећи да би цар био до ногу потучен да су се били сви састали. А овако су једни поражени, други су потучени, а остали су се разбежали, и само је господин Никола Скобаљић са својим стрицем на колац набијен…“

Јунаштво витеза из Дубочице инсирисало је многе уметнике. Томислав Н. Цветковић

написао је драму, а Никола Митровић Кокан је овом хероју посветио стрип, чију насловну страну видите на фотографији.

Потражите уметника у себи и пошаљите нам радове инспирисане нашим причама. До тада будимо одговорни и останимо код куће!