Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - ПРИЧА О ЈУСТИНИЈАНУ ПРВОМ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Некада давно у шестом веку нове ере великим Ромејским царством владао је човек са наших простора, Петар Флавије Саватије Јустинијан.

Петар је рођен око 482. године у сељачкој породици у земљи Дарданаца који су живели на простору јужне Србије. Петар је мао утицајног ујака Јустина који је служио ромејског цара на двору у Константинопољу. Сазревши за војну службу, ујак га је довео у Константинопољ. Усвојио га и назвао Јустинијан (син Јустинов). Јустинијан овде завршава војну обуку и студије и ступа у царску службу код свој ујака.

Јустин постаје цар Ромејског царства 518. године, а Јустинијан његов наследник који ће га 527. после његове смрти наследити на престолу. Јустинијан је владао од 527. до 565. године. Био је веома образован и способан човек, његову владавину обелжила су велика освајања и реформе Ромејског царства.

Његови генерали освојили су делови Западног царства, Далмацију, Италију, северну Африку, део  Шпаније и тако по последњи пут ујединили исток и запад царства.

Поред обнове царства, радио је и на његовој реформи. Био је велики поборник хришћанста, те је, одмах после ступања на престо, донео одлуку о затварању последње школе античке филозофије у Атини, чиме је отпочео хришћански  Средњи век.

У жељи да римске законе прилагоди новом времену, његови правници извршили су кодификацију закона у оно што данас знамо као Римско право. Током његове владавине монаси из Константинопоља донели су тајну производње свиле из Кине.

Био и велики градитељ, обновио је више стотина градова и више хиљада утврђења, подигао је највећу хришћанску богомољу у оно време, цркву Аја Софију. У спомен места у коме је рођен 535. године је надомак данашњег Лесковца подигао свој град задужбину Јустинијану Приму.

Живот Јустинијана обележиће велика љубав са Теодором, куртизаном из Константинопља. Како би Теодору учинио својом женом и царицом, Јустинијан је отишао толико далеко да је променио римски закон. Теодора није била само његов животни сапутник већ и сувладар.

Умро је 565. године као последњи последњи римски цар рођен на простору Србије.

 

Будимо одговорни, останимо код куће!