Вести

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - ШЕТЊА ЦАРИЧИНИМ ГРАДОМ

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ – ШЕТЊА ЦАРИЧИНИМ ГРАДОМ

Вечерас, док се многи спремају за спавање, док неки неки перу зубе, а други седе загрљени, водимо вас у шетњу археолошким локалитетом Царичин град.

Уколико кренемо са његове највише тачке – Акропоља, одакле је и професор Владимир Петковић кренуо прва ископавања, видећемо велику Епископску базилику са крстионицом. На улазу у базилику је велико двориште са базеном из кога се улази у централни део базилике. Пространом улицом спустићемо се до Кружног трга – Форума, срца Царичиног града.  На тргу се одвијао свакодневни живот, око трга под тремовима простирала се пијаца, занатске радње, продавнице, а у центру се дизала велика статуа цара Јустинијана. Дуж главне улице спуштамо се до бедема и куле које деле Горњи и Доњи град а ту видимо и седиште војног команданта града – принципију.

У Царичином граду досад смо пронашли осам базилика, није то чудно, не заборавимо да је он био центар архиепископије. Сада наилазимо на две базилике, једну преко пута друге. Прво наилазимо на Двојну базилику а онда и на Базилику са трансептом, попречним бродом који је пресеца. Оно што ову базилику чини посебном јесу остаци бунара у њеном дворишту (застаните, замислите жељу и убаците новчић). А још посебнијом је чине и предивни мозаици који су красили њен под. Живописни мозаици говоре вечној борби добра и зла, и чине комбинацију световних и црквених мотива. Посебним се издваја мозаик са представом младог пастира, каквим су хришћани сматрали Исуса.

На самом улазу у град, постојале су терме-купатила са специфичним начином загревања воде и просторија, које би смо можда могли назвати претечом савременог подног грејања. Терме представљају један од главних симбола римске културе и поред одржавања личне хигијене, терме су биле и места друштвених и културних дешавања код Римљана.

 

Желимо вам пријатан остатак вечери, и будимо одговорни, останимо код куће!