Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - ПРИЧА О ПРАИСТОРИЈИ У ЛЕСКОВАЧКОМ КРАЈУ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

„Времеплов лесковачког краја“ почиње приказом најстаријег периода живота људи у Лесковачкој котлини – праисторијом, када људи нису познавали писмо. О животу у том периоду сазнајемо на основу материјалних остатака (посуда, алата, остатака кућа, и др.) култура које су археолози проналазили ископавањима.

Прве људске заједнице насељавају Лесковачку котлину у неолиту – каменом добу. Основни материјал за израду оружја и оруђа тада био је камен. У неолиту су људи живели у кућама од блата и плетера и бавили су се пољопривредом, сточарством, ловом и риболовом. Оруђе и оружје израђивали су превасходно од камена који су глачали или окресивали. Храну су припремали у посудама израђеним од печене глине које су бојили и украшавали утисцима и урезима. У неолиту људи формирају стална насеља и воде седелачки начин живота те почињу да развијају религију и уметност. Правили су фигуре у облику људи и животиња, али и  ритуалне предмете попут жртвеника и фигура божанстава.

Открићем метала и његовом употребом почиње нови период у људској историји – метално доба. Најпре је употребљаван бакар који су људи налазили у стенама близу површине земље. Овај период, представљао је прекретницу у развоју људског друштва јер се у њему јавља и прво писмо, са којим почиње историјски период. Откиће метала доводи до великих друштвених промена. Људи почињу да користе секундарне животињске производе као што су млеко и сир, долази до развоја првих заната, а развојем заната настају производи које људи затим размењују између себе и тако започиње тржишна привреда.

Усавршавањем процеса рударења и металургије улази се у гвоздено доба. Ово је први период у прошлости нашег краја о коме имамо писане податке. Захваљујући старогрчким историчарима, знамо да је на нашем простору живело балканско племе Дарданци. Дарданце су покорили Римљани, почетком новог века. Доласком Римљана почиње и нови период наше прошлости – римски период, о коме ћемо причати сутра.

Више о археолошким ископавањима на територији Лесковца можете прочитати овде!

Будимо одговорни, останимо код куће!

 

АРХЕОЛОШКИ ОДСЕК НАРОДНОГ МУЗЕЈА ЛЕСКОВАЦ