Занимљивости

МУЗЕЈ ОД КУЋЕ - ПРИЧА О СТАЛНОЈ ПОСТАВЦИ

Home / Вести / Занимљивости
Занимљивости

Круну вишедеценијског рада Народног музеја Лесковац представља Стална поставка, „Времеплов лесковачког краја“, чији је први део који приказује живот становника лесковачког краја од неолита до касног турског доба отворен 09. маја 2015. године. Смештена у два архитектонска дела у њој је представљено 8.000 година историје.

По концепцији музејска поставка „Времеплов лесковачког краја“, која приказује музејску грађу из збирки, приказана је у оквиру тематских целина и у одговарајућем контексту и приказује друштвене и културне промене на подручју лесковачког краја и најближег окружења од праисторије до позног средњег века.

Нова поставка Народног музеја планирана је као основна а не стална, што подразумева могућност њеног освежавања новом грађом у одређеним временским размацима, са обавезним задржавањем већ изложених експоната. Поставка показује историју лесковачког краја у преплитању различитих култура, његову историју, сусрете и сукобе цивилизацијских токова, а њену окосницу чине два архитектонска дела са четири тематске целине.

У првом делу су смештени периоди који сведоче о животу од неолита па до римског царства, док је у витрини облика пирамиде, симболично приказано археолошко благо Xисара, брда изнад Лесковца, које представља најбогатије налазиште брњичке културне групе, из XIV века пре наше ере.

Из периода римске владавине представљен је златни накит са локалитета Мала Копашница. Средњовековна историја приказује Дубочицу и време Немањића, време Деспотовине и развој града у време Турака. Простором који сведочи о средњем веку доминира фигура српског витеза Николе Скобаљића – у природној величини и под пуном ратничком опремом. Посебно место добио је и Лесковачки панађур, највећи и најпознатији вашар на Балкану, на који су долазили дубровачки трговци и трговци из читавог региона. У другом архитектонском делу поставке представљен је археолошки локалитет Царичин град – место рођења цара Јустинијана Првог који се налази на прелиминарној Унесковој листи светске културне баштине, чини материјал прикупљен у стогодишњим истраживањима.

 

Пратите нас јер следи прича о делу поставке који говори о праисторији.

Будимо одговорни останимо код куће!

 

ИЗ МОНОГРАФИЈЕ 70 ГОДИНА НАРОДНОГ МУЗЕЈА ЛЕСКОВАЦ