Манифестације

Музеји за 10-2018

Музеји за 10 – 2018

Народни музеј Лесковац је учесник Манифестације „Музеји за 10“од самог њеног оснивања.

И ове године, као претходне три, Народни музеј Београд уступио је археолошке филмове лесковачком Музеју тако да су у оквиру Смотре археолошких филмова лесковчани могли да погледају филмове из Италије, Немачке и Србије, а у сарадњи са Етнографским музејем на репертоару су били етнолошки филмови. У сарадњи са Музејем Крајине из Неготина промовисана је књига „Археологија музеја Крајине“ аутора Гордана Јањића.

Сваке године, Музичка школа „Станислав Бинички“ Лесковац радо се одазове позиву Музеја, као и Школа за текстил и дизајн. Део музичког програма била је и вокална група „Либеро“ и Градски хор „Рузмарин“.

Ове године у програму доминирале су едукативне радионице чији су учесници били малишани из вртића и ученици основних школа. У радионицама „Слагалица“, „Породични програм – Времеплов лесковачког краја“, „Игра памћења“, „Направи сувенир“, „Игре наших бака и дедова“, „Моја књига – музејска прича“, „Кад порастем бићу кустос“ и „Музејонски играњац“ узело је учешће 220 деце.

Љубитељи археологије кроз предавање „Гвоздено доба у Лесковачкој котлини“могли су да сазнају који је народ живео на територији лесковачке регије пре доласка Римљана.

Музејска изложба „Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918“, отворена непосредно пре почетка Манифестације, новим илустрацијама, непознатим архивским документима и до сада невиђеним фотографијама учесника привукла је велику пажњу лесковчана. Поред организованих ђачких посета, изложбу су посећивали Лесковчани појединачно или у мањим групама.

Сталне поставке у матичној згради Музеја, Градској кући, Текстилном музеју у Стројковцу и археолошки локалитет Царичин град имају стандардно добру посету.

Тема овогодишње Манифестације  „Хиперповезани музеји, нови приступи, нова публика“ дошла је до пуног изражаја током одржавања саме манифестације. Глобална мрежа повезаности путем интернета, директних контаката, телефона – просто је неизбежна. Редовна најава догађаја преко facebook-аи сајта музеја омогућили су да  програмом Народног музеја Лесковац буде упозната постојећа али и потенцијална нова публика.

За седам дана Манифестације, Народни музеј Лесковац посетило је 4700 посетилаца, а од тога у Ноћи музеја било их  је 2500.