Изложба

Тајне Археолошких Депоа

Тајне археолошких депоа

Изложбом „Тајне археолошких депоа“ Народни музеј у Лесковцу је по први пут представио поједине предмете из археолошких збирки. Аутори изложбе су кустоси археолози: ЈУЛИЈАНА ПЕШИЋ, СМИЉА ЈОВИЋ, ВЛАДИМИР СТОЈАНОВИЋ И ВЛАДИМИР СТЕВАНОВИЋ.

Изложба је привукла пажњу и археолога из Римско – германског музеја из Мајнца који су присуствовали отварању, као и др Вујадина Иванишевића са Археолошког института из Београда. Част да је отвори припала је градоначелнику Лесковца др Горану Цветановићу

Предмети, који су смештени по депоима, од којих сваки има посебну причу, подељени су у шест тематских целина како би што боље приближили контекст и намену артефаката и што боље упознали јавност са том древном причом коју носи археологија лесковачке котлине.

Изложба је резултат четворо кустоса археолога и руковалаца збирки који су стрпљиво изграђивали своје колекције и проучавали предмете. Зато је и дан када се отвара оваква изложба један од најзначајнијих дана у раду музеја као установе која брине о историјској и културној баштини средине у којој остварује своју основну делатност.

Осим предмета изложбу прате и две аутентичне реконструкције археолошких целина: реконструкција гроба из Врапца и реконструкција куће са локалитета Хисар.

Aутори пројекта Тајне археолошких депоа, добитници су награде „Михаило Валтровић“, у категорији ауторски тим за изузетне резултате у 2017. години.