НА ДАНАШЊИ ДАН

БЛАГОВЕСТИ

НА ДАНАШЊИ ДАН – БЛАГОВЕСТИ

„Терамо густ дим да сирутка буде густа“

Српска православна црква данас обележава празник Благовести, који обилује обичајима и нормама које, како кажу стари, ваља испоштовати.

Стари Лесковчани говоре да се данас „Господ почеја да ствара“, те је у неким лесковачким селима уобичајен поздрав на данашњи дан био „Срећан Благовест“ или „И вам Кристос нек је срећан“  док би се на то отпозрављало са „Вала, срећан бија“.

Благовести су познате као празник када се испраћају змије и инсекти. Ујутро би се палила ватра на стајском ђубришту у близини штале, уз веровање да ће тиме стока бити родна и масна – отуд и изрека „Терамо густ дим да сирутка буде густа“. Пепео прегореле ватре се чувао и њиме би се мазала деца када су болесна јер се веровало у велику лековитост овог пепела. Ништа се није радило рукама, строго је било забрањено шити како жетеоци не би налазили змије по руковетима, једини рад који се толерисао био је рад по башти и то само расађивање паприке и краставца, јер се веровало да ће онда бити „благи“. 

Благовести су често биле разлог окупљања и славља, што показује позив на соаре Клуба пријатеља Француске објављен у Лесковачком гласнику априла 1940. године.

Испред Народног музеја у Лесковцу свим православним верницима желимо срећан празник!