Међународни дан музеја

НА ДАНАШЊИ ДАН

Међународни дан музеја

НА ДАНАШЊИ ДАН – Међународни дан музеја

Данас, 18.05.2022. године,  музеји широм света обележавају Међународни дан музеја.

Овај дан се обележава на иницијативу Међународног савета музеја (International Council of Museums – ICOM) још од 1977. године, а са основном темом подизања свести о музејима и скретање пажње јавности на значај и важну улогу коју музеји имају као институције које служе друштву и његовом развоју.

Као циљ обележавања 18. маја као Међународног дана музеја, Међунарони музејски савет истиче да су музеји важно средство културне размене, обогаћивања култура и развоја међусобног разумевања, сарадње и мира међу народима.

Од 1992. године Међународни савет музеја одређује тему под којом се овај дан обележава. Овогодишња тема је Моћ музеја, с тим у вези Народни музеј у Лесковцу данас је домаћин свечане скупштине Музејског друштва Србије на којој ће најистакнутијим колегама бити уручене награде за рад на подизању свести о значају музеја.

Такође Народни музеј у Лесковцу позива све грађане да посете музеј, прошетају нашим поставкама, виртуелно додирну предмете изложене у њима и пробају нки од истакнутих костима који су стари Лесковчани одевали.