НА ДАНАШЊИ ДАН

СВЕТСКИ ДАН АРХЕОЛОГИЈЕ

НА ДАНАШЊИ ДАН – СВЕТСКИ ДАН АРХЕОЛОГИЈЕ

Лесковачка котлина, вечно је средиште многих путева. Кукавицу, Бабичку гору, Чемерник, Стару и планину и Радан купају пет река, окружују наш крај и чине златну међу у којој се родио наш град, а плодно тло које стварају жине га веома погодним за живот.

Постављен на темељима многих култура, регион у коме смо одрастали чува тајне живота старе више хиљада година. Мистерију култура народа који су градили, освајали, рушили и поново подизали наш град, из године у годину покушавају да разоткрију упошљеници Народног музеја у Лесковцу уз помоћ својих сарадника.

Захваљујући континуираним истраживањима сазнали смо путеве кретања народа, открили прегршт материјалних доказа, протумачили смо мноштво прича и легенди. Путевима које су наши преци градили путовали су Дарданци, Келти, Римљани, Словени, а данас корачамо ми у потрази за остацима пређашњих култура.

Не умањујући значај осталих грана друштвених наука, данас на посебан пиједестал стављамо археологију. Захваљујући колегама археолозима данас са поносом истичемо да је живот у Лесковачкој котлини стар више од осам хиљада година, а то тврдимо на основу пронађених материјалних артефаката који датирају из доба неолита. 

Трећа субота у месецу октобру резервисана је за подсећање и промоцију ове науке. Овом приликом желимо да свим колегама археолозима и свим љубитењима ове научне дисциплине честитамо међународни дан археологије!

На фотографији: Ископавања на локалитету Мала Копашница, 2014. године