НА ДАНАШЊИ ДАН

Светски дан белог штапа

НА ДАНАШЊИ ДАН – Светски дан белог штапа

Данашњим даном (15. октобар) обележавамо дан слепих и слабовидих особа са циљем да се подигне свест о пружању једнаких шанси и могућности у свим областима живота.

Пратећи потребе суграђана, симболично на на данашњи дан 15. октобра 2018. године  у Народном музеју у Лесковцу, отворена је СТАЛНА ТАКТИЛНА ИЗЛОЖБА – прва изложба овакве врсте која је део сталне поставке музеја.

Овом изложбом културна баштина лесковачког краја приближена је и до тада маргинализованој групи. Изложбу чини 19 реплика одабраних експоната из збирки музеја са циљем да се допринесе социјалној интеграцији слепих и слабовидих кроз доступност културним садржајима. Легенде експоната преведене су на Брајево писмо, а посетиоцима је доступан и водич кроз изложбу такође на Брајевом писму. За слабовиде особе обезбедили смо диоптријска стакла са избором различитих диоптија како би несметано могли да уживају у посети музеју. Такође, пут до изложбе обезбеђен је тактилним стазама, и на тај начин омогућено је самостално кретање посетилаца.

Тактилну изложбу прати и аудио водич кроз поставку који је могуће наћи на сајту музеја или на нашем Јутјуб каналу.