Радионице

ПАНАЂУР У МУЗЕЈУ

ПАНАЂУР У МУЗЕЈУ

И ове године Народни музеј у Лесковцу је узео учешће у  манифестацији „Панађур“,  коју организује ПУ „Вукица Митровић“. Тема „Панађура“ ове године је ГРАЂЕЊЕ, а Народни музеј у Лесковцу је са децом из вртића „Цврчак“ одржао две радионице „Од прућа и грана до данашњег дана“ као и радионицу “Додирни прошлост” са децом из вртића у Братмиловцу.

Припрема, организација и реализација манифестације: Радмила Крстић, Жаклина Исламовић

 

РАДИОНИЦА “ОД ПРУЋА И ГРАНА ДО ДАНАШЊЕГ ДАНА”

У оквиру ове радионице, деца су могла да виде изложбу макета кућа из етнолошке збирке музеја, затим су кроз интеракцију са кустосима учили о томе како су се раније градиле куће, почев од праисторијске  па све до данас, како се живело у њима, из чега се јело и пило.

У креативном делу радионице деца су могла да изаберу бојанке са мотивима кућа које су могла да виде на изложби макета. Такође малишанима је било омогућено и да кроз игру „заврши започето“ постојећи цртеж дела куће надограде онако како желе или замишљају.

Овом радионицом је омогућено да деца усвоје елементарна знања о историјском простору и времену, да развију процес стваралачког мишљења и подстицај дечје маште.

Радионица је прилагођена за децу узраста од 5-7 година.

Аутор радионице: Жаклина исламовић

 

РАДИОНИЦА “ДОДИРНИ ПРОШЛОСТ”

Радионица „Додирни прошлост“ се одржава у оквиру тактилне изложбе музеја, која садржи 19 реплика експоната смештених у Сталној поставци.

Деца су са повезима на очима додиривала по један експонат и давала опис истог. Задатак је био да одговоре на питања: да ли је предмет храпав или гладак, топао или хладан, лак или тежак, на шта их асоцира. Значај развоја тактилне перцепције тј. тактилне осетљивости код деце је веома важна, а на овај начин смо желели да подстакнемо и њихову радозналост и машту.

У другом делу радионице су деца цртала предмете које су додираивали по својој вољи и онако како су дожвели. На крају смо са децом прошли целу тактилну изложбу и причали о историјском значају тих предмет и чему су служили.

Радионица је прилагођена за децу узраста од 6 година.

Аутор радионице: Сузана Ранђеловић.