Изложба

Ратни пут Моравске дивизије 1914-1918

Ратни пут моравске дивизије 1914-1918

Изложба „Ратни пут Моравске дивизије 1914 – 1918″, у Лесковцу је отворена 10. маја 2018.године, у Галерији РТС 5.септембра у Београду, 4.октобра у Народном музеју у Врању а у 13. новембра у Дому војске у Нишу. Изложба се бави се српским војником, Моравцем, далеко од отаџбине. Припремајући изложбу „Ратни пут Моравске дивизије 1914 – 1918″ Народни музеј у Лесковцу је прикупио много докумената, записа, предмета, одликовања, униформи, оружја и преко хиљаду фотографија. Многе од њих су ексклузивне и до сада необјављиване. Војници су, у часовима одмора, од старих опасача, шлемова, муниције и празних артиљеријских чаура правили разне предмете, од којих су неки изложени.
Подизали су и баште у којима су гајили цвеће и поврће. Током обележавања крсних слава пукова свирао је војни оркестар, па није било ретко ни да се војници ухвате у коло и заиграју. Свечаностима је често присуствовао и краљ Александар. Аутори изложбе су Мира Ниношевић и Верољуб Трајковић, музејски саветници. Изложба је реализована захваљујући помоћи Министарства културе и информисања, Јавне медијске установе Радио-телевизије Србије и Града Лесковца.

Реализацију изложбе помогли: Потомци учесника Великог Рата, Народни музеј Пирот, Народни музеј Ниш, Народни музеј Прокупље, Народни музеј Врање, Народни музеј Крушевац, Историјски музеј Србије, Војни музеј Београд,
Музеј науке и технике Београд, Архив САНУ, Општинска библиотека “Петар Петровић Његош” Медвеђа.
Изложба је приређена у оквиру Националног програма за обележавање 100-годишњице од завршетка Првог светског рата и прате је фото-монографија, каталог, разгледнице, памтилице и беџеви.

Аутори изложбе: Мира Ниношевић, музејски саветник
Верољуб Трајковић, музејски саветник