Музеј у гостима

„Ратни пут Моравске дивизије од 1914. до 1918. године“

„Ратни пут Моравске дивизије од 1914. до 1918. године“

На српским Палама подно Романије 17. маја отворена је изложба архивских докумената и фотографија Народног музеја из Лесковца под називом „Ратни пут Моравске дивизије од 1914. до 1918. године“, којом се обележавају Дани Филозофског факултета. Аутори изложбе су Мира Ниношевић и Верољуб Трајковић, музејски саветници.
Одржана је и промоција фотомонографије “Ратни пут Моравске дивизије“, аутора Мире Ниношевић, музејског саветника и директора Народног музеја у Лесковцу и публикације „Моравска дивизија у Првом светском рату” аутора Александра Динчића и Верољуба Трајковића.
Изложбу је отворио заменик директора Народног музеја у Лесковцу Верољуб Трајковић, а о истоименој монографији говориo je декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Драга Мастиловић као и уважени гости са Филозофског факултета у Нишу и Института за српску културу у Приштини.
Изложба се бави се српским војником, Моравцем, далеко од отаџбине. Припремајући изложбу „Ратни пут Моравске дивизије 1914 – 1918″ Народни музеј у Лесковцу је прикупио много докумената, записа, предмета, одликовања, униформи, оружја и преко хиљаду фотографија. Многе од њих су ексклузивне и до сада необјављиване. Војници су, у часовима одмора, од старих опасача, шлемова, муниције и празних артиљеријских чаура правили разне предмете, од којих су неки изложени.
Подизали су и баште у којима су гајили цвеће и поврће. Током обележавања крсних слава пукова свирао је војни оркестар, па није било ретко ни да се војници ухвате у коло и заиграју. Свечаностима је често присуствовао и краљ Александар.