Занимљивости

Статуа богиње Јуноне, II- III век

Статуа богиње Јуноне, II- III век

 

У месецу жена присећамо се и оних од којих је све кренуло.

Јунона је жена врховног римског бога Јупитера и владала је заједно са њим. Првобитно је поштована као богиња месеца и заштитница жена и порођаја. Касније је поистовећена са грчком богињом Хером и сматрала се заштитницом законитог брака и удатих жена. Поштовали су је и као заштитницу Рима и римске државе заједно са Јупитером и Минервом.

Јунона стоји, ослоњена на леву ногу, док је десна благо савијена у колену. Глава је  благо окренута на лево. Одевена је у хитон, дугачку хаљину, наборану у струку, а који је наборан и око врата и изрезан  у облику латиничног  слова V, те прикопчан на раменима. Носи и огртач – химатион  који је пребачен преко главе и рамена. Коса је раздељена на средини, а на глави јој је дијадема На оштећеном лицу  очи су приказане као удубљења, а усне само зарезом. Лева рука је савијена у лакту и подигнута,  а десна је испружена у страну. Обе  руке су оштећене. Може се само претпоставити да је у левој руци држала скиптар, а у десној патеру. 

Ова бронзана статуа случајно је пронађена на локалитету Градац код Злокућана, а Народном музеју у Лесковцу поклонио ју је Благоје Богатиновић и део је сталне поставке “Времеплов лесковачког краја”.