Занимљивости

НА ДАНАШЊИ ДАН

СТВАРАЊЕ КРАЉЕВИНЕ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА

Један од важнијих датума у историји нашег народа јесте дан када је створена Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца (СХС).

Велики рат Краљевини Србији донео је много искушења, губитака и жртава. Циљ Краљевине није био само ослобођење окупиране земље већ и ослобођење оних крајева у којима су живели јужнословенски народи (Срби, Хрвати и Словенци).

Посебним програмом још док су трајала ратна дејства Краљевина Србија је радила на уједињењу јужнословенских народа и стварању заједничке државе. Овој идеји противиле су се силе Антанте. Ипак, у лето 1918. године ослобођењем Србије, Хрватске и Словеније од стране српске војске стварају се услови за остварење националног циља – заједничке државе. Неколико је догађаја претходило томе.

Одлуком делегата Велике народне скупштине одржане у Новом Саду 25. новембра, Банат, Бачка и Барања прогласили су присједињење Краљевини Србији. Сутрадан, 26. новембра народни посланици у Подгорици донели су одлуку о уједињењу Србије и Црне Горе у једну државу под династијом Карађорђевића.

Уочи ова два важна датума, политички представници српског народа који су живели ван граница Краљевине Србије (Срем, Босна, Херцеговина, Далмација) апеловали су на српско државно руководство да желе заједницу са Србијом под династијом Карађорђевића.

У осам сати увече, 1. децембра, делегација Народног вијећа била је примљена од стране престолонаследника Александра Карађорђевића. У име делегације престолонаследнику Александру обратио се лекар Анте Павелић који је том приликом прочитао Адресу. Текст Адресе је садржао закључке који су донети 24. новембра 1918. године на седници Народног вијећа. Део Адресе гласи овако „Закључак је Народног вијећа, да владарска власт на читавом територију сада јединствене државе Срба, Хрвата и Словенаца врши Његово Величанство Краљ Петар, односно у његовој замени као Регент Ваше Краљевско Височанство…“

У име краља Петра, престолонаследник Александар је у Одговору на Адресу свечано прогласио Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца. После више векова, српски народ се нашао у границама једне државе.

Од 1920. до 3. октобра 1929. године држава се звала Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, касније Краљевина Југославија.

У част овог догађаја, 1. децембра 1931. године у оптицај је пуштена новчаница од 50 динара са ликом ујединитеља – краља Александра Карађорђевића.