Вести

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ И ДЕЧЈА НЕДЕЉА 2020

Home / Вести / Вести
Вести

Манифестација “Дани европске баштине” се већ традиционално одржава широм Европе са циљем да се јавности промовише, покаже и прикаже културно наслеђе.

Овогодишња манифестација носи назив „Наслеђе и образовање“ а њен циљ је да прикаже улогу образовања у наслеђу и наслеђа у образовању. Од самог почетка Дана европске баштине образовање представља срж ове манифестације и чини основу највећег броја догађаја који се сваке године организује широм Европе.

Дани европске баштине у Лесковцу почињу у понедељак, 28. септембра шетњом кроз нову сталну поставку  „Лесковац – Српски Манчестер 1878 – 1941“, и то на знаковном језику. Наредних дана кустоси Музеја ће обилазити школе у околним селима и промовисати публикацију дечје библиотеке Народног музеја Лесковац – Збирка радионица из музеја и презентовати серијал Музејска азбука. Такође, ученицима ће говорити о музеју и објашњавати како се у њему ради.

У оквиру ове манифестације биће обележена је и Дечја недеља реализацијом едукативних радионица у периоду од 5. до 9. октобра 2020. године. Радионице ће бити бесплатне.

Све време током манифестације, грађани ће моћи да уживају у изложби “Квадрат на куб“  групе аутора коју чине Петар Вујошевић, Гордана Башкот и Гордана Станишић Вујошевић.

Пријаве можете слати путем емејла на nmleskovacpr@gmail.com или путем телефона 0648715400 (Срђан).

 

НАРОДНИ МУЗЕЈ У ЛЕСКОВЦУ

Радно време УТОРАК – СУБОТА*

 12h – 16h

Стална поставка НАРОДНОГ МУЗЕЈА У ЛЕСКОВЦУ „Времеплов лесковачког краја“  у две изложбене просторије приказује живот у Лесковцу од праисторије преко римског доба, средњег века, турског периода до 1941. године ХХ века. У нашој поставци сазнајте и како су живели људи у праисторији на Хасару, чиме су се све бавили становници Царичиног града, ко је најпознатији лесковачки средњевековни витез, ко је био Михаило Бабамилкић и како је Лесковац постао Српски Манчестер?

Део поставке чини стална ТАКТИЛНА ИЗЛОЖБА намењена слепим и слабовидим особама. Изложбу чини 19 експоната који описују историју лесковачког краја од праисторије до турског периода. Изложбу прати и аудио водич, док се у истом делу поставке налазе и панели са водичем кроз поставку на знаковном језику.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

Да би се боље упознали са почецима развоја лесковачке текстилне индустрије и разлогом због ког је Лесковац био називан Српски Манчестер, посетите ТЕКСТИЛНИ МУЗЕЈ у селу Стројковцу. Смештен је у згради старе воденице у којој је отворена прва фабрика гајтана 1884. године и поред воденице чува чаркове и калеме за уплетање гајтана и друге предмете који причају причу о историји текстилне индустрије у Лесковцу.

(Текстилни музеј, село Стројковце)

У склопу Народног музеја у Лесковцу налази се и ГРАДСКА КУЋА, јединствен пример балканско-оријенталног градитељства у ХӀХ веку. У њој можете погледати поставку која приказује начин уређења куће у првој половини ХХ века. У склопу Градске куће, налази се ДЕЧЈИ МУЗЕЈОН, место посвећено најмлађим посетиоцима у коме, у складу са својим интересовањима, деца могу сама бирати дидактичке и креативне материјале за рад инспирисане културном баштином Лесковца и његове околине.

(Градска кућа, Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац)

Посебан део сталне поставке посвећен је Археолошком локалитету  ЦАРИЧИН ГРАД који се налази на 30 километара од Лесковца, а за који се претпоставља да је Јустинијана Прима, град који је у спомен свом завичају подигао Јустинијан Први, византијски цар, реформатор и стратег у VI веку.

(Царичин град, 16230, Лебане)

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

28.09. 2020 – 16.10. 2020

Радно време 12h – 16h

Народни музеј Лесковац поводом учешћа у манифестацији Дани европске баштине поред редовних садржаја планира и реализацију посебно осмишљених активности**:

28.09.2020. у 12 часова

Шетња на знаковном језику кроз нову сталну поставку  „Лесковац – Српски Манчестер“

Поводом Међународне недеље глувих која се сваке године обележава у последњој недељи септембра у сарадњи са Градском организацијом глувих и наглувих Лесковац, организујемо вођење на знаковном језику кроз сталну поставку „Лесковац – Српски Манчестер 1878 – 1941“.

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

29. септембра. и 2, 13, 16. Октобра 2020.

Промоција публикације дечје библиотеке Народног музеја Лесковац, „Збирка радионица из музеја“ и презентација серијала Музејска азбука .

(Наведене активности ће се одржати у Основним школама са територије Јабланичког округа.)

05.10.2020. у 12 часова

Радионица „Дечије игре наше прошлости“

Игра је забава где деца најлакше уче о себи, другима и свету који их окружује. Ова радионица ће деци приближити како  се  играло у прошлости. Заједно са децом ћемо правити крпењаче а затим и играти неке од игара из прошлости .

 

06.10.2020. у 12 часова

Радионица „Чаробна музејска кутија“

Радионица уводи децу у свет њима мање познатих појмова и свет предмета који су некада били у свакодневној употреби. Кроз игру пантомиме деца покушавају да објасне предмете.

 

07.10.2020. у 12 часова

Радионица „Бако, деко водим вас у музеј“

Радионица је намењена деци и бакама и декама. Научићемо зашто је фотогафија важна и како се прави изложба. Причаћемо о музејским фотографијама, како се чувају и какав значај имају за традицију и музеј. Сва деца ће са баком и/или деком од старих породичних фотографија правити свој породични пано.

08.10.2020. у 12 часова

Радионица „Музејске асоцијације“

Речи и народне изреке важна су лексичка и етно-грађа. Лесковачки говор је аутентичан и препознатљив у целој Србији, узимајући то у обзир, кроз игру и на забаван начин приближиће се значење неких речи и изрека нашег краја.

 

09.10.2020. у 12 часова

Радионица „Стари занати и еснаф“

У оквиру ове радионице биће представљени занати, њихови производи и начин израде истих. У радионици ће бити речи и о еснафима – занатским удружењима, о важности њиховог постојања, о обележјима и обичајима везаним за њих.

 

Радиониице ће бити одржане у дворишту Градске куће (Учитеља Јосифа 10, 16000 Лесковац), у случају лошег времена радионице ће се одржати у холу Народног музеја у Лесковцу.

15.10.2020. у 12 часова

Поводом обележавања дана Белог штапа реализоваће се садржаји прилагођени слепим и слабовидим особама (аудио вођење и обилазак тактилне изложбе).

(Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2, 16000 Лесковац)

24.9.2020. – 10.10.2020.

Изложба „Квадрат на куб“

Симбол квадрата, односно композиције радова у форми квадрата чине заједнички именитељ изложбе под називом Квадрат на куб, аутора: Петра Вујошевића, Гордане Башкот и Гордане Станишић Вујошевић.

(Галерија Народни музеј Лесковац, Стојана Љубића 2)

*Услед тренутне епидемиолошке ситуације, молимо све посетиоце и учеснике радионица да поштују препоручене мере заштите: држање дистанце уз обавезно ношење заштитних маски.

**Народни музеј у Лесковцу задржава право на измену и допуну програма. О изменама програма бићете благовремено обавештени.