Вести

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ

Манифестација “Дани европске баштине” се већ традиционално одржава сваке године у септембру широм Европе са циљем да се јавности промовише, покаже и прикаже културно наслеђе.

Овогодишња манифестација се обележава под слоганом „Уметност и забава“ са жељом да се прикажу различити аспекти наслеђа посвећени уметности и забави, а који нам омогућавају да, уживањем у културним садржајима, побегнемо из свог свакодневног живота и пробудимо у себи ствараоце, заштитнике наслеђа, познаваоце уметности. У то име Народни музеј у Лесковцу је припремио низ активности којима жели да, пре свега најмлађим становницима нашег града, кроз забаву, приближи културно наслеђе нашега краја.

Манифестацију „Дани европске баштине“ отпочињемо у четвртак концертом традиционалне музике и предавањима о инструментима као што су гајде, гусле, фрула и окарина који прати радионица „Врбине свираљке“ у оквиру које ће малишани, уз помоћ музејског едукатора Милана Кукоља, израђивати своје свирале. У оквиру ове манифестације биће организоване и радионице: „Кад порастем бићу кустос“; „Коло, коло наоколо“; „Дечије игре наше прошлости“; као и радионица „Додирни прошлост“.

Све време током манифестације, грађани ће моћи да уживају у изложби слика Мирјане Денков под називом „Време трагања и трајања“ као и у изложби „90 година планинарења у Лесковцу“ коју организује планинарско скијашки клуб „Кукавица“.

Пријаве можете слати путем емејла на nmleskovac@gmail.com или путем телефона 0648715400.