ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА

Нека бије – нека бије

Home / Вести / ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА
ИГРАЈМО СЕ ИГРЕ И ИГАРА

Среда значи игра! Данас описујемо игру, која је члановима Музејона и тек како позната. Ово је једна од наших омиљених игара која се игра искључиво у групи а све што је потребно јесте једна крпењача – лопта направљена од старих крпа.

Главну реч у овој игри води судија који се бира на самом почетку игре. Његов алат су папир и оловка. Остали играчи су дужни да судији пријаве имена под којима ће играти, а која ће она записати. Онда он стави крпењачу на под око које се остали играчи окупе тако што се погну и једну руку усмере ка крпењачи и чекају знак.

Судија онда изговара речи: „Нека бије, нека бије, нека бије…“ и тако неколико пута изазивајући неизвесност код играча. Када изговори име, прозвани играч хвата лопту и са њоме јури остале играче. Његов задатак је да крпењачом погоди неког од суиграча. Уколико у томе не успе, добија казнени поен. Онај ко добије пет казнених поена испада из игре. Из игре испада и онај кога прозвани играч погоди.

Уколико пак неко, у исчекивању да судија прозове његово име, дохвати лопту пре него да буде прозван, судија тада виче: „Нека бије, нека бије, лопта на месту није!“ а брзоплети играч добија казнени поен.

Занимљива игра, не? Трк сада у потрагу за старим чарапама, мајицама, крпама, пешкирима и направите своју крпењачу, која је неопходна за ову игру!