КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

ПОКЛОПАЦ БОЦЕ ТЕРИАКА

Home / Вести / КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ
КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ

КАДА ПРЕДМЕТ ПРОГОВОРИ – ПОКЛОПАЦ БОЦЕ ТЕРИАКА

Веома драгоцен, универзални лек– Териак (theriac ili theriaca), сматра се првим општим леком за све болести у историји медицине. Најпре су га правили Грци у 1. веку пре нове ере, а због своје делотворности бива брзо распрострањен у античком свету. Преко трговинских веза и Пута свиле, стигао и до Кине и Индије.

Како је процес прављења териака био скуп и дуг, териак је постао врло драгоцена и скупа роба, толико популарна и тражена да је Венеција имала један дан у години такозвани фестивал Териака, дан у којем је прослављан производ и у коме се означавао почетак сезоне прављења овог скупоценог лека.

У средњем веку Република Венеција имала је велику и јаку флоту која је створила низ трговачких рута и канала, те је једина била у стању да лако обезбеди све потребне сировине за прављење териака. Сваки комад териака, који се углавном држао у лепо украшеним вазама, је био печатиран и на њему је писало: „Alla speciara della Madonna therica fina in Venezia“ (Произведено у Венецији).

У Сталној поставци Народног музеја у Лесковцу изложен је поклопац овог универзалног лека, пронађен приликом археолошких ископавања у порти мушког манастира свети Јован Претеча у селу Јашуња. Поклопац је кружног облика изливен у олову. На горњем делу поклопца урезана је, у кружном пољу, људска фигура која у рукама склопљеним у пределу груди држи боцу териака. Фигура је приказана са маском и роговима. Око ње тече, латиницом исписан, натпис: „Alla speciara della Madonna therica fina in Venezia“.