НАЦИОНАЛАНА НЕДЕЉА МУЗЕЈА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ЛЕСКОВАЦ

14.05-20.05.2022. године

НАЦИОНАЛАНА НЕДЕЉА МУЗЕЈА У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ ЛЕСКОВАЦ

Да ли сте знали да је Народни музеј у Лесковцу основан 02. маја 1948. године, нову зграду је добио 10. маја 1974. године и тај дан обележавамо као Дан музеја. Истог дана 1844. године основан је и први музеј у Србији – Народни музеј, маја обележавамо и Европску ноћ музеја, Међународни дан музеја као и Националну недељу музеја – највећу националну музејску манифестацију „Музеји за 10.

Мало је рећи да је месец мај месец музеја и тим поводом, у оквиру седам дана манифестације „Музеји за 10“ Народни музеј у Лесковцу припремио је посебан програм.

За својих 74 година постојања Народни музреј у Лесковцу радио је предано на очувању, промоцији и презентацији културно-историјског наслеђа. Разултат томе је Стална поставка музеја „Времеплов лесковачког краја“  која, у две изложбене просторије приказује живот у Лесковцу од праисторије преко римског доба, средњег века, турског периода до 1941. године ХХ века. Део поставке чини стална тактилна изложба намењена слепим и слабовидим особама. У склопу Народног музеја у Лесковцу налази се и Градска кућа, јединствен пример балканско-оријенталног градитељства у ХӀХ веку, ту је и Дечји Музејон – место посвећено најмлађим посетиоцима. Позивамо вас да посетите и археолошки локалитет Царичин Град из VI века који је у спомен свом завичају подигао Јустинијан Први, ромејски цар, реформатор и стратег. На тргу музеја уживајте у Лапидаријуму – и ту погледајте на који начин су римљани правили вино, коме су се молили, на који начин су складиштили храну.

Пратећи потребе и трендове Народни музеј је у своју понуду уврстио и виртуелну посету музеју, ВР наочаре нуде проширено искуство посете музеју могућношћу виртуелног доживљаја и виртуелног додира 3D предмета. У поставци Народног музеја у Лесковцу налази се интерактивна апликација постављена на великом екрану која омогућава посетиоцима да се виртуелно обуку у одећу с краја 19. и почетком 20. века.

Посебан програм посвећен је најмлађим посетиоцима. Мислећи на њих, али и на родитеље, баке, деке, ујаке и тетке, припремљена су чак три породична програма која нуде заједничку шетњу и забаву кроз решавање бројних забавних задатака. Ту су и музејске радионице „Чувари прошлости“; „Писмено“ и „Мода женских фризура“.

Током седам дана трајања манифестације (14.05-20.05.2022. године) улаз и сви програми су бесплатни, док је радно време музеја од 12 – 20 часова.

У Ноћи музеја 14.05.2022. годинер, радно време музеја је од 18 – 02 часа.