ОДЕЛО НЕ ЧИНИ ЧОВЕКА АЛИ ГОВОРИ О ЊЕМУ

Одевање и кићење у лесковачком крају од праисторије до савременог доба

ОДЕЛО НЕ ЧИНИ ЧОВЕКА АЛИ ГОВОРИ О ЊЕМУ

ОДЕЛО НЕ ЧИНИ ЧОВЕКА АЛИ ГОВОРИ О ЊЕМУ

Да ли се мода врти у круг? Где модни креатори налазе инспирацију и да ли нам они заправо диктирају шта ћемо носити? Давне 1909. године инспирисани костимима антике модни креатори узимају њихове елементе које користе у својим дизајнима и јако дуго се, па и данас ти елементи провлаче кроз наше одевне предмете. А шта су то носиле даме у Риму?

У старом Риму су и мушкарци и жене, и богати и сиромашни облачили хаљину једноставног кроја преко које су, за боравак ван куће носили огртач. Сиромашни грађани су се одевали хаљинама израђененим од вуненог, ланеног или конопљaног платна док су богати били одевени у свилу, памук и фини лан у љубичастој и жуто наранџастој боји шафрана. Богатство се огледало и на предметима који су ношени на одећи као што су фибуле, копче, привесци и разне апликације, израђивани од племенитих метала и богато украшени различитим орнаментима.

Удате жене су носиле хаљину која се назива стола (stоla) дугачку до глежњева, која је израђивана од платна правоугаоног облика. Хаљина је на раменима учвршћена тракама, а око струка  потпасивана је и украшена тракама, а на бедрима детаљима  од племенитих метала и драгог камена.  За излазак су,  преко рамена,  носиле огртач који се зове пала (palla).

Како су се одевале Римљанке које су живеле на територији нашег града, шта су носиле од накита, али и како су шминкале своје лице, можете погледати на изложби „ОДЕЛО НЕ ЧИНИ ЧОВЕКА АЛИ ГОВОРИ О ЊЕМУ – Одевање и кићење у лесковачком крају од праисторије до савременог доба“.

Галерије Народног музеја Лесковац

10.05.2022.