Изложба

„Прича једног времена - ГОБЛЕН“

„Прича једног времена – ГОБЛЕН“

У галерији Народног музеја Лесковац ће сутра у уторак 14. 05. 2019. године са почетком у 19 часова бити отворена изложба “Прича једног времена – гоблен”.

Прича о гобленима почела је пре три века у Француској у малој породичној радионици браће Гоблен. Два века касније захваљујући Јакобу Вилеру, гоблени постају друштвени и естетски феномен. Израда Вилерових гоблена постаје најпопуларнији хоби међу женама, а његови каталози су се дистрибуирали по целом свету, што је омогућило свим женама света да уче о гоблену и његовим техникама. Популарност Вилерових гоблена није заобишла ни Балкан. Зидове кућа наших бака често су красили ручно рађени гоблени смештени у габаритне, углавном златном бојом обојене рамове. Седамдесетих година прошлог века израда гоблена са приказима великих уметничких дела постаје знак креативности и престижа. Девојке су у мираз носиле гоблене које су саме радиле, и то је показивало њихову умешност и способност.

Многа дела наших познатих уметника нашла су се на шемама гоблена, попут „Борбе петлова“ и „Кићење невесте“  Паје Јовановића, као и Предићева „Косовка девојка“.

У Колекцији гоблена Народног музеја у Лесковцу чува се 38 гоблена из заоставштине Наде Вукосављевић, службенице из Лесковца.

Аутор изложбе је Слађана Рајковић, музејски саветник етнолог.