Збирка друштвени живот

Етнологија

Збирка друштвени живот

Чине је предмети који сведоче о породичном животу и његовој организацији (тапије, тестаменти, разни рачуни, хронике, преписка, крштенице, венчанице…). Колекција социјална организација становања приказује становање као одраз родних, сродничких, економских и других односа, становање у релацији с другим аспектима културе (религија нпр.) итд. Колекција детињство у оквиру ове колекције се чува предмете везане за децу до адолесцентнког периода, а који се не могу класификовати ни у једну од наведених збирки (дечја колица, ходалице, школске торбе, руксаци….).
У оквиру ове збирке је колекција исхрана (подразумева традиционална и савремена знања и вештине везане за припрему и конзумирање хране (свеске рецепата, кувари…).
Ту су и потколекције: друштвени живот локалне заједнице, друштвене организације, друштвена окупљања (предмети проистекли их традиционалних и савремених облика друштвених окупљања: сајмови, вашари, мобе, разне врсте забава и друштвених игара, протести, штрајкови…). Збирка броји 121 предмет.