Збирка духовна култура

Етнологија

Збирка духовна култура

Ова збирка иде са колекцијама обичаји и религија (годишњи обичаји, обичаји и животни циклус, култови и магије, обичајно право)

Потколекција фолклор обухвата народну уметност и стваралаштво, народну књижевност, као и нове облике фолклорне комуникације (вицеви, текстови споменара и лексикона, графити, шематизовани имејлови и смс поруке). Ту је и колекција знања и вештине (музички инструменти и игре, дечје играчке и игре, мере и мерни инструменти, оружје, етномедицина).

Овај део Србије у антрополошком и етнолошком смислу представља најзначајнију област за истраживање. Занимљивост ових крајева је што овде живи мешано српско, ромско и део шиптарског становништвa, код којег је сачувано много обичаја, чији се корени често налазе у претхришћанском времену. Неки од обичаја и данас могу да се препознају у измењеним облицима у свакодневном животу, али им је функција иста. Зато Лесковац и околина представљају изузетно подручје за етнолошко истраживање из области духовне културе, тј. нематеријалне културне баштине југа Србије. Од предмета уз обичаје (култни предмети) издвајамо: коледарске маске, кандила, обредни хлеб. Колекција обухвата 118 предмета.